Новини
Ай-ай (Daubentonia madagascariensis) е единственият съвременен представител на подрод Chiromyiformes и най-големият в света нощен примат. Живее във вечнозелените дъждовни гори на Мадагаскар. Има големи зъби, подобни на тези на гризач, поради което до 60-те години е бил смятан за такъв.
Тялото на Ай-ай е дълго около 30-37 см, а опашката – 44-53 см. Този странен примат е тъмен на цвят и е известен с начина си на търсене на храна и средния пръст на предните си лапи. Ай-ай потропва ритмично по кората на дърветата. Така открива ларвите под нея. Чува ги с помощта на големите си и силно подвижни уши. След като открие място с ларва, Ай-ай прави дупка в кората с острите си зъби. След това вкарва в нея тънкия си и дълъг среден пръст и я изважда. Пръстът му служи донякъде като нож, поради което Ай-ай се нарича и ръконожка. Любимата му храна са ларвите на короядите. Храни се и с яйца, малки пиленца, плодове, листа, пъпки.
Средният му пръст е независим и се движи отделно от останалите. Понякога го топи в течности и после го облизва – малко странен начин за пиене, но на него явно му харесва.
Ай-ай рядко издава звуци. Основната му работа през деня е да спи сладко свит на кълбо в гнездото си, направено високо в короната на дърветата. В него женската ражда само едно малко. Често Ай-ай има повече от едно гнездо, което използва.
Според древни поверия на местните жители, да убиеш Ай -ай означава да подпишеш смъртната си присъда. Затова е бил и голям късметлия - често бил освобождаван, ако се хване в капан. Днес обаче, нещата не стоят така. Някои хора дори го смятат за предвестник на смъртта. Не е много обичан и заради пакостите, които върши в кокосовите плантации.
Ай-ай е включен в Червения списък на IUCN с категория „Near threatened“ („потенциално застрашен“). Основна заплаха за съществуването му е изсичането на тропическите гори.




