Новини
45 гнездови територии, разположени в проектната площ, са мониторирани през 2016 г. в рамките на проекта „Горите на орела“.
Мътенето бе проследено при 18 двойки, като от тях 14 успешно отгледаха по 1 малко. Средният гнездови успех бе много висок - 0.78 малки на мътеща двойка. Причините за това вероятно са добрата година, свързана с наличието на достъпни хранителни източници и липсата на екстремни климатични явления.
Прави впечатление, че голям процент от двойките ежегодно сменят своите гнезда. Това се дължи, от една страна, на конкуренцията с другите горскогнездящи грабливи птици като обикновения мишелов и големия ястреб, при които размножаването започва, докато малкият креслив орел е още в Африка или по миграционния път, и от друга страна - на вероятно опаразитените гнезда.
През 2015 г. са мониторирани 27 гнездови територии на малкия креслив орел. Мътенето е проследено при 13 двойки, като 8 от тях успешно са отгледали по 1 малко. Средният гнездови успех е 0.62 малки на мътеща двойка.
Мониторингът се изпълнява в продължение на 3 години (2015-2017 г.), главно през периода на размножаване на малкия креслив орел (април–юли), като всяка година се извършват посещения на терен през март–април за локализиране на гнездата.
В резултат ще бъде оценен ефектът от подобреното планиране и стопанисване на горите върху опазването на малкия креслив орел. Данните ще бъдат използвани в Националния план за действие за малкия креслив орел.
/сн. Ана-Камелия Дешева/




